Blended learning: op zoek naar de unieke blend

Blended learning maakt al enkele jaren opgang, in Amerika en Europa. Het is met taalopleidingen net als met whisky distilleren of koffie branden: de kunst zit ‘m in het creëren van een unieke blend. De kernvraag is dus: welke elementen breng je samen? Ook wij broeden al lang op innoverende combinaties die het leerrendement verhogen.

Een taal leren mag niet stoppen bij de deur van het opleidingslokaal. Cursisten moeten zoveel mogelijk gestimuleerd worden om contact te hebben met de doeltaal buiten de lessen. Maar daar hoort begeleiding en evaluatie bij. Ook vervolgopleidingen worden volledig op maat ontwikkeld. Geen algemene oefeningen na een specifieke cursus, maar relevante oefeningen uit de sector en professionele context van de cursisten, geselecteerd door een specialist. Uit al die ideeën hebben we ons ‘Blended learning’ concept gedistilleerd.

Groepslessen

  • Conversatietafels
  • Extra nadruk op spreken

Gedurende 2 uur werken de deelnemers aan de verbetering van de spreekvaardigheid, onder leiding van een Lerian coach. Deze conversatietafels zijn opgebouwd rond diverse, op voorhand afgesproken gespreksthema's.

De conversatietafels kunnen om de maand, om de 14 dagen of om de week worden georganiseerd. De thema's situeren zich in de context van het zakelijk taalgebruik zodat de cursisten de doeltaal beter leren gebruiken in de dagelijkse praktijk van het bedrijfsleven.

Privélessen

  • Per telefoon / online
  • Specifieke vaardigheden

Deze sessies worden ingepland tussen twee conversatietafels zodat er wekelijks of om de twee weken, al naargelang de gekozen formule, een contactmoment is tussen de cursist en de Lerian coach.

Tijdens deze privésessies (30 of 60 minuten per sessie) werken de cursist en de coach rond de individuele fouten en behoeften. Ook de gemaakte e-oefeningen worden tijdens dit opleidingsonderdeel besproken.

E-learning

  • Individueel / op maat
  • Relevante woordenschat

Elke cursist krijgt een geïndividualiseerd oefeningenpakket dat zorgvuldig wordt uitgekozen door de Lerian coach. Gedurende de hele looptijd van de opleiding zal de coach na iedere sessie specifieke oefeningen aanbieden op het e-platform.

De meeste e-learning oefeningen worden automatisch door het systeem verbeterd, maar voor iedere cursist worden ook open oefeningen voorzien, die door de coach persoonlijk verbeterd worden.

Getuigenis

"BLENDED LEARNING WÉRKT."

Via Blended Learning ben je op verschillende fronten met de doeltaal bezig. De combinatie van leermethodes rendeert, de afwisseling stimuleert. Dat vindt althans Hilde Wynant, manager business support bij Arval. “Arval is een autoleasebedrijf, actief in 19 landen, met moederonderneming in Frankrijk. De Belgische vestiging telt 120 medewerkers”, zegt Hilde Wynant. Opleiding van medewerkers is één van haar bevoegdheden. “We vinden opleiding, ook taalopleiding, belangrijk om mensen te motiveren en te binden. Maar er is meer. Wij zijn een dienstverlener. De auto die je wilt leasen, is overal dezelfde. Het is de dienstverlening errond waarmee we het verschil maken. En dan is talenkennis zeker belangrijk. Wij willen ons profileren als een tweetalig bedrijf waar de klant bediend wordt in zijn eigen taal.”

HET ZIT 'M IN DE MIX

“We zijn intussen vertrouwd met diverse leermodules en -formules. Lerian adviseert ons in de beste aanpak, in functie van onze wensen en de leerbehoeften van de deelnemer. Momenteel volgen een twaalftal medewerkers een cursus Frans of Nederlands via Blended Learning. Deze aanpak combineert face-to-face opleidingen in kleine groepjes, met telefoonlessen en oefeningen via elearning.” De groepjes zijn samengesteld uit medewerkers van verschillende afdelingen met een vergelijkbaar taalniveau. De formule valt in de smaak. De ene week is er twee uur taalles, op een afgesproken tijdstip en in de kantoren van Arval. De week nadien volgen de deelnemers een half uur individuele telefoonles. En dit 12 weken lang. Tussendoor oefenen ze via het e-learningplatform. Al bij al een vrij intensief taalbad, vindt Hilde Wynant.

Wat zijn volgens haar de voordelen van Blended Learning? “Je bent op verschillende fronten met de doeltaal bezig, het is interactief, bijzonder praktijkgericht en afwisselend. En ook de kosten-batenoverweging valt positief uit.”

Contacteer ons

Bel ons op
+32 (0)2 217 37 47

Of mail ons via info@lerian.be

Laat u terugbellen

Laat ons uw nummer na zodat wij u kunnen opbellen.

Contactformulier

Stel ons uw vraag online en we nemen spoedig contact met u op.